Tre lokala ställer ut på Nordia

Nordia 2015 inleds på fredag den 30 oktober i Upplands Väsby och tre länsbor medverkar: Björn Jonasson, Hestra, Per Bunnstad, Skillingaryd och Hans-Gunnar Eklöf, Landsbro. Alla tre är erfarna utställare och de tävlar nu i ”Nordiska Mästerskapen” i klasserna posthistoria, vykort respektive open.

skillingaryd-militarort-151030-sid1

Posthistoria från Madeira
Björn som är medlem i Värnamo Filatelistförening tävlar med sitt exponat Madeiras posthistoria. Vid Nordia förra året i norska Lillestrøm fick han fina 83 poäng. Vid Wernamo 2015 i Värnamo tidigare i år nådde han 82.

I den posthistoriska klassen är det mycket tuff konkurrens, nästan 50 tävlande och det kommer att krävas en bit över 90 poäng för att vinna.

Skillingaryd – en militärort
Per Bunnstad har arbetat om sitt exponat Skillingaryd – en militärort. Han ställde ut detta för första och hittills enda gången på Bofilex 07 i Borås 2007 och vann då vykortsklassen med 83 poäng. Då var det fyra ramar med 32 A3-blad, nu fem ramar med 40 A3-blad. Per är medlem i både Värnamo Filatelistförening och Skivaryds Samlarklubb i Skillingaryd-Vaggeryd.

I vykortsklassen tävlar sju svenskar men även två från Finland samt en vardera från Norge, Danmark och Estland. Ingen lär här kunna hota finska Seija-Riitta Laakso med sitt Paris by Night. Detta är det exponat i världen som fått allra högst poäng med 96 av maximala 100.

Om Oscar II
I open är det 15 tävlande och Hans-Gunnar Eklöf har nu utökat sitt exponat från sex till sju ramar. Med hjälp av stämplar, frimärken samt annat material med anknytning till Oscar II ger han en liten redogörelse vad kungen sysslade med. Hans-Gunnar brukar få kring 80 poäng för detta exponat.
I open räcker det att häften av materialet består av filateli som frimärken och försändelser. Resten kan vara praktiskt vad som helst som får plats inom glas och ram.

Nordia arrangeras varje år och alternerar mellan de fem länderna. Det kan sägas var ett nordiskt mästerskap i filateli och vykort. Nästa år arrangerar Finland.

Här finns Per Bunnstads exponat om inte den allra sista versionen innan det var klart så ganska nära (pdf)

Här finns sidan för hela utställningen Nordia 2015.

skillingaryd-militarort-151030-sid1


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2013 vyer.nu