Tre lokala ställer ut i Oslo

För tre medlemmar i Värnamo Filatelistförening varav en från Skillingaryd handlar det i helgen om ett stort mästerskap. De tre tävlar i NORDIA 2014 i Lillestrøm ett par mil utanför Oslo. NORDIA kan sägas vara något liknande ett nordiskt mästerskap.

För att få ställa ut på nordisk nivå gäller det att ha nått en viss poäng på nationell nivå. Sedan får man anmäla sig och de flesta brukar bli antagna till den nordiska nivån. Till nästa steg den internationella är det betydligt svårare att komma med.

NORDIA 2014 är en del i 200-årsfirandet av Norge och kommer att uppmärksammas mycket i dagarna tre.
Björn Jonasson från Hestra är en av 42 tävlande i klassen posthistoria. På sex ramar med motsvarande tillsammans 96 A4-sidor visar och berättar Björn om Madeiras posthistoria 1778–1947.

Sven-Börje Ewers från Lund, tidigare Värnamo, tävlar också i posthistoria Hans exponat heter Tidiga svenska poststämplar 1686–1830. Detta exponat på motsvarande 80 A4-sidor omfattar Stockholms stämplar 1686–1830 och övriga Sveriges stämplar fram till 1830 och hur de användes på olika typer av brev.

Noteras kan att av de 42 i klassen är endast fyra svenskar.

Per Bunnstad från Skillingaryd tävlar i vykortsklassen med sitt Albatross – en dramatisk händelse under första världskriget. På motsvarande 80 A4-sidor visar han och berättar till cirka 220 vykort varav en del är från Skillingaryd. Vykortsklassen har samlat tolv deltagare varav fem svenskar, fyra norrmän, två från Finland och en från England. Sverige håller sig som alltid långt framme i denna klass men favoriter är nog de två finsak deltagarna Seija-Riita Laakso och Allan Pihl.

Ytterligare en länsbo finns med: Hans-Gunnar Eklöf från Landsbro som tävlar i klassen open med sitt humoristiska Saken är Oscar. Med hjälp av stämplar, frimärken samt annat material med anknytning till Oscar II ger han en liten redogörelse vad kungen sysslade med. I open räcker det att häften av materialet består av filateli som frimärken och försändelser. Resten kan vara praktiskt vad som helst som får plats inom glas och ram.

En jury på tio personer från alla de fem nordiska länderna samt USA kommer att bedöma alla kring 135 utställda exponat på en 100-gradig skala.

141120_jonasson_bunnstad_ewers

Björn, Per och Sven-Börje medverkar på NORDIA 2014.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2013 vyer.nu