Svensk popexport på frimärke

Max Martin, First Aid Kit, Robyn, Avicii och Seinabo Sey blir nya frimärksmotiv. Sverige är med sina blygsamma nio miljoner invånare världens tredje ledande nation inom popmusik. PostNord uppmärksammar det genom att ge ut frimärken med några av de artister och låtskrivare som just nu sprider svensk musik utomlands. Frimärkena släpps om exakt två veckor, den 15 januari 2015.150115_frimarke_musik_ettan

KLICKA PÅ FRIMÄRKENA FÖR STÖRRE BILDER

– Motiv på frimärken engagerar, och vi får många förslag på artister till Frimärksrådet. Nu har vi valt fem artister som står för utveckling av popmusiken och var och en representerar en del det svenska popundret, säger Jan Gradvall, journalist och medlem i PostNords frimärksråd, som beslutar vilka motiv som ska finnas på svenska frimärken.

Historien om svensk popexport börjar med ABBA, som visade att det var möjligt att komma från Sverige och lyckas utomlands. De följdes av grupper som Roxette, Europe och The Cardigans, men grunden till dagens svenska popexport lades på 1990-talet med de låtskrivare och producenter som samlades runt Denniz Pop i Cheiron-studion vid Fridhemsplan.

– Att bli ett frimärke känns jättekul och väldigt surrealistiskt. Det är inte något man någonsin trodde skulle hända! Vi tänker skicka ett brev till vår kära morfar i Hampetorp – då blir han nog förvånad, säger Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit

En delförklaring till de svenska popexportframgångarna ligger i datoriseringen av hela musikvärlden. Spotify och Soundcloud är svenska uppfinningar. Att Sverige lyckats behålla sin position inom popexport så länge har också att göra med att Sverige är ett mångkulturellt land med många olika erfarenheter och influenser.

– Det är en väldigt bra blandning av artister, och det är en enorm ära att få vara med, säger sångerskan Seinabo Sey.

Frimärkena är illustrerade av Jenny Mörtsell efter originalfoton av Alex Wessley, Andreas Larsson, Kristoffer Berg, Johannes Helje och Mikael Dahl.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2013 vyer.nu