Nya frimärken med Ingrid Bergman

Postnord ger den 20 augusti ut frimärken som uppmärksammar 100-årsminnet av skådespelerskan Ingrid Bergmans födelse. Frimärksutgåvan är ett samarbete med US Postal Service i USA.
150820_ingrid_bergman_14kr-portratt


Ingrid Bergman (1915–1982) var en av de starkast lysande stjärnorna i den internationella filmvärlden. Tre Oscarstatyetter erövrade hon – två för bästa kvinnliga huvudroll i ”Gasljus” 1944 och ”Anastasia” 1956 – och den filmintresserade publikens hjärta.

Hennes karriär inleddes i Sverige, nådde toppen i Hollywood och American Film Institute rankar henne som den fjärde största stjärnan genom tiderna i amerikansk film.

Ingrid Bergman var en naturlig gemensam nämnare för Postnord och US Postal Service i detta frimärksprojekt som är en fortsättning på samarbetet för tio år sedan kring Greta Garbo-frimärkena.

– Med frimärkena ”Ingrid Bergman 100 år” har vi nöjet att ännu en gång tillsammans med US Postal Service, presentera mycket vackra frimärken på en av Sveriges främsta skådespelerskor genom tiderna. Vi valde valören 14 kronor, portot för utrikes brev, för att de ska kunna ge ett bidrag till att visa en bild av Sverige ute i världen genom något av de miljontals brev som skickas till mottagare utomlands, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i Postnord.

Fakta om frimärkena
Frimärkena har formgivits av Gustav Mårtensson. Förlagor är ett porträttfotografi av Laszlo Willinger/Heritage/TT, och en akvarell av Stina Wirsén efter foton av Sven-Gösta Johansson/TT. Lars Sjööblom graverade Willinger-porträttet. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset (Willinger-porträttet) och offset (Wirsén-porträttet). Förpackningen är rulle med 100 frimärken och två motiv. Valören är 14 kronor, för utrikes hälsningar och brev.

Fakta om frimärket Ingrid Bergman 100 Years – USA
Frimärket har utformats av Ethel Kessler efter ett fotografi av Laszlo Willinger. Tryckning har skett i offset och förpackningen är ark med 20 frimärken.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2013 vyer.nu