När Sverige arrangerade OS för 60 år sedan

I dagarna är det 60 år sedan Sverige arrangerade OS. Året var alltså 1956 men nu ska man inte tro att vi vänt jordklotet upp och ned. För nog var det väl Melbourne i Australien som arrangerade Sommar-OS detta år? Jodå, helt riktigt var det så. Men en del av OS var faktiskt förlagd till Stockholm. Det handlade om Ryttar-OS som pågick 11–17 juni 1956 i Stockholm och i några artiklar ska vi berätta och visa frimärken, brev och en del annat med anknytning till den så kallade Ryttarolympiaden.

ryttar-os-560613-mpost1

Först några rader om varför jag själv intresserat mig för OS 1956. Bakgrunden är väldigt enkel: ett genuint idrottsintresse som tog sin början med fotbolls-VM 1958 och som fortsatt sedan dess. De första åren som frimärkssamlare handlade nästan enbart om sportfrimärken. Senare i livet kom vykortsintresset och när det gällde OS började jag framför allt intressera mig för OS i Stockholm. Det inleddes nog i mitten av 1990-talet och tog ordentlig fart tio år senare. 2012 ställde jag för första gången ut vykortsexponatet Sverige och OS 1912. Högsta poängen så här långt har varit 90 med guld som valör.

Jag blev också intresserad av vykort med anknytning till Sverige under OS över huvud taget och köpte ett och annat kort och gör så än idag. Men OS 1956 i Stockholm saknades i många år.

Efter 100-årsjubileet av Stockholms-OS blev jag detta år 2012 mer intresserad av Sveriges roll i övriga OS. Jakten på material tog fart och speciellt på Ryttarolympiaden.

Just nu jobbar jag med att försöka få ihop ett openexponat på fem ramar och det är med utgångspunkt av det som jag ska ge lite exempel från 1956. I stort sett har jag nu det material jag behöver men det krävs nu studier av olika slag för att göra ett bra exponat.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2013 vyer.nu