Kungen, ridsport och fred på nya frimärken

Tre frimärksmotiv presenteras i dag: Hans Majestät Konungens 50 år på tronen, ett gemensamt europeiskt fredsmotiv för att visa solidaritet med Ukraina och ett helt häfte som hyllar svenska ridsportslandslagets unika framgångar .

Den 15 september 1973 fick Sverige en ny konung. Fyra dagar senare ägde trontillträdesceremonin rum i Rikssalen på Kungliga Slottet i Stockholm. 50 år senare porträtteras Carl XVI Gustaf på en ny frimärksutgåva, avbildad på samma plats. Utgåvan är designad av Daniel Bjugård och fotograf är Thron Ullberg. Med 50 år som statschef är kung Carl XVI Gustaf den monark som suttit längst på den svenska tronen.

Från käpphäst till OS

Kanske börjar hästdrömmen med en käpphäst som leder vidare till ett livslångt intresse eller en framgångsrik idrottskarriär. Det svenska hopplandslagets framgångar har säkerligen bidragit till att intresset för hästsport har ökat. De vann lagguld vid OS i Tokyo 2021 och red för första gången hem Sveriges VM-guld 2022, där Henrik von Eckermann på sin King Edward även tog Sveriges första individuella VM-guld någonsin. Nu i april 2023 vann Henrik även Världscupfinalen.

– Idrott har även varit ett återkommande tema på våra frimärken. Intresset för ridsport är större än någonsin, och stallet har blivit en mötesplats över generationsgränserna. Ridsporten är en breddsport. Svenska Ridsportförbundet har drygt 155 800 medlemmar varav hela 105 000 är motions- och lektionsryttare. 4 000 ryttare har funktionsvariationer. Med de stora framgångarna som ridsportlandslaget har haft är de väl förtjänta att nu uppmärksammas med en frimärksutgåva, säger Kristina Olofsdotter, frimärkschef Postnord.

Frimärken i solidaritet med Ukraina

Även när freden känns avlägsen är det viktigt att inte tappa hoppet. För att visa solidaritet med Ukraina fattade medlemsländerna i Posteurop beslutet att ta fram ett gemensamt frimärkstema: Fred – det värdefullaste vi har. Serien består av fem frimärken för inrikes brev och ett frimärke för Europabrev, som alla medlemsländer har gemensamt. Det gemensamma frimärket föreställer en fredssymbol med två ihopkopplade hjärtan som betonar betydelsen av att respektera varandras olikheter.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2013 vyer.nu