Jakten på ett vykort

I dag berättar vi en närmast osannolik historia om hur ett länge sökt vykort plötsligt uppenbarade sig.

os1900_paris_ballong

Det hela utspelade sig i Frankrike i förra veckan. Syftet med resan till varmare breddgrader – var faktiskt svalare än Sverige –  var att se Paris och att besöka en frimärksutställning i den franska staden Amiens.

Förutom alla sevärdheter i Paris blev det också besök i några frimärks- och vykortsbutiker.  Jakten var framför allt inriktad på att söka vykort med anknytning till OS 1900 i Paris – som var en del i en världsutställning. Från världsutställningen existerar det flera hundra vykort. Svaret från handlarna var: det finns inga vykort från detta OS. Jag visst dock att det finns ett sådant då en finsk samlarkollega har ett sådant.

Väl hemkommen till hotellet bestämde jag mig för att på olika internetsajter söka efter det aktuella kortet. Kom nämligen på att det var några månader sedan jag gjorde det senast. Döm då om min förvåning: kortet låg ute till försäljning till ett fast pris: 50 euro. Ganska dyrt alltså, men när man saknar ett speciellt kort kändes det inte dyrt alls. Jag köpte kortet direkt. Efter några minuter kom svar på säljaren – som visade sig vara innehavaren till en av de butiker jag besökt under dagen och som sagt: det finns inga vykort med anknytning till OS 1900. Men visst gjorde det det. Ingen hade nog tänkt på att detta vykort från världsutställningen i Paris 1900 påen del av kortet visade stadion Vincennes där huvuddelen av tävlingarna vid OS 1900 ägde rum. Visserligen ses ingen aktivitet på kortet men troligen togs bilden (från en luftballong) en dag då det inte var några tävlingar eller kanske väldigt tidigt en morgon.
Hur som helst: kortet blev mitt och det är en lucka mindre i min samling av vykort med anknytning till OS.

Nästa kort jag söker är från OS 1904 i St Louis i USA: Liksom i Paris 1900 arrangerades den i anslutning till en världsutställning. På båda platserna var OS en pseudohändelse. Det finns inget känt OS-kort med anknytning till St Louis, men men… den som söker…

os1900_paris_ballong

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2013 vyer.nu