Åkers skola kring 1922 (U1-2)

Det här kortet presenterade vi i nummer 52 år 1992 av Onsdagstidningen och vi saxar texten där:
Det är roligt med en aktiv läsekrets; 5-6 personer har hört av sig med upplysningar om det vykort vi presenterade i förra veckan, föreställande en skolklass. Den som hade allra flest upplysningar var Alice Ryman i Skillingaryd men även Ragnar Gustavsson, Ryd och Sven Pettersson, Nässja med flera kom med bra upplysningar.
Alice Ryman och Ragnar Gustavsson är båda med på bild även om Ragnar först inte kände igen sig själv.
Alice är säker på årtalet:
– Det måste ha varit 1921–22. Det året gick jag i Åkers skola, som syns på bilden. Jag började skolan som sexåring 1918 och gick först tre år i skolan i Nässja. Därpå ett år i Åker och så ytterligare två i Nässja, säger Alice som på den här tiden hette Thor i efternamn och bodde i Galtås.

– Det var kalla, snöiga vintrar och far brukade gå före med sina långstövlar, vilket gjorde det lättare för oss att komma fram. Vi hade nästan fem kilometer till Åker, ett par kilometer kortare till skolan i Nässja, säger Alice om sina skolår.
– Vi gick över Bockebo mossar, säger Alice som i somras fyllde 80 år.

Sven Pettersson i Nässja känner igen flera av personerna på bilden, däribland hans syster Gun (Gunhild), numera bosatt i Frövi. Ragnar Gustavsson trodde själv inte att han var med på bilden, men visst finns han med.

På bilden återfinns eleverna i två årsklasser. De är enligt följande:

Bakre raden från vänster: Bror Nilsson, Svänö, Gustav Johansson, Mo, Ragnar Eriksson, Åke, Folke Danielsson, Mässeberg, Ragnar Gustavsson, Ryd, Eskil Gustavsson, Ryd, Paul Andersson, Nässja (som för övrigt en gång i tiden fick sig det kort som vi visade förra veckan tillsänt) och Sture Samuelsson, Timmanstorp.

Mellanraden från vänster: Harry Isaksson, Ryd, Folke Johansson, Broddarp, Hjalmar Ekbladh, Damskroken, Paul Johansson, Mo, läraren Martin Pettersson, Gertrud Svensson, Stråkeved, Gunhild Pettersson, Nässja, Anna Malm, Nässja, Anna Helin, Stråkeved och Rut Magnusson, Mässeberg.
Främre raden från vänster: Berta Malm, Nässja, Alice Thor, Galtås, Ingrid Svensson, Mässeberg, Svea Gustavsson, Bockebo, Märta Nilsson, Svänö, Ingrid Ekman, Kvarnåsen, Greta Andersson, Långö, Sigrid Gustavsson, Elgebo, Astrid Samuelsson, Timmanstorp och Karin Danielsson, Vissebo.

Den gamla skolan i Åker används inte längre för sitt gamla ändamål. Numera finns en ny skola och den gamla skolan är i stället församlingshem.


One thought on “Åkers skola kring 1922 (U1-2)

  1. Trevligt kort eftersom min fru Irene,har sin morbror Paul Andersson med på kortet, är troligen sänt från Pauls syster Kerstin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2013 vyer.nu